Älä anna pelon estää

Kuinka usein mietit, mitä muut sinusta ajattelevat?
’Miltä näytän jos teen näin, mitähän tuo tuumaa jos teen noin?’ Jos saisin itse päättää, tekisin ihan toisenlaisia valintoja, jotain ihan muuta työtä, asuisin toisenlaisessa kodissa, harrastaisin itselle mieluisia asioita, käyttäisin aikaani itselle mieluisalla tavalla. 

On inhimillistä ajatella, mitä muut ajattelevat. On ihmisen perustarpeessa tuntea tulevansa hyväksytyksi. Jokainen kaipaa ja tarvitsee rakkautta, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja sitä, että saa olla juuri sellainen kuin on. 
Ihmissuhteissa pitää tehdä myös kompromisseja. Mutta niilläkin on rajansa.
Jos elämä alkaa olla vain muiden miellyttämistä, toisten toiveiden ja tarpeiden täyttämistä ja energian suuntaamista muiden hyväksi, elämä  muuttuu suorittamiseksi ja oma tyytymättömyys kasvaa. 

Nyt saatat ajatella, että onpa itsekästä. ’Minullahan on perhe. Puoliso, lapset. Työ, asuntolaina, velvollisuudet ja tehtävät. Enhän minä nyt voi itseäni tässä alkaa ajatella.’ Arvaapa mitä. Niin on minullakin. Ja teen silti omaa hyvinvointiani ja jaksamistani palvelevia valintoja. Ja se johtaa, arvaapa mihin. Lähipiirini hyvinvointiin. Työ jota rakastan. Jossa saan olla ihmisten kanssa. Haastaa itseäni. Käyttää luovuutta ja innovatiivisuutta. Koti, joka sopii meidän perheelle niin kokonsa, sijaintinsa kuin kustannusten puolesta. Aikaa lapsille, kysyä mitä kuuluu. Pitää heidät hengissä ja luoda turvaa. Valinnat, jotka tukevat arvojani.
Ei se tarkoita sitä, etteikö minulla olisi velvollisuuksia, että tekeminen olisi koko ajan 24/7 pelkkää kivaa, hauskaa, mukavaa. Ei yhtään ponnistelua, vääntämistä, tekemistä koska asiat vaan pitää hoitaa. Tietenkin se on sitäkin. Mutta sisäinen rauha siitä, että kokonaisuus tuntuu oikealta, perusfiilis on onnellinen, kiitollinen, että tämä on minun näköiseni elämä.

Jos jokainen meistä kääntyisi aika ajoin itseensä, tutkimaan ja kysymään, mitä minulle kuuluu, missä minä olen elämässäni, mitä minä haluan; veikkaan, että tyytyväisyys lisääntyisi kun toisten elämän ihmetteleminen jäisi vähemmälle.
Ja nyt kerron yhden salaisuuden – harva oikeasti miettii sinun elämääsi, tekemisiäsi, valintojasi, elämäntapaasi. Ja jos miettii, se kestää ehkä n. 15 sekuntia. Aika nopeasti sitä huomaa, että ei se toisen elämä niin erikoista ole. Ja jos toinen miettii sinun elämääsi pidempään, oikein toden teolla kiinnittää huomiota; eikös se ole hyvä – merkki siitä, että sinun elämäsi on niin mielenkiintoista että sitä kannattaa seurata. Wau!

Keskity siis mieluummin siihen, millaisia pieniä muutoksia voit tehdä omassa elämässäsi, lisätäksesi omaa hyvinvointiasi, lisätäkseni läheistesi ja sinulle tärkeiden ihmisten hyvinvointia.
Jos se vaatii isomman muutoksen, älä pelkää. Tai pelkää vaan. Istu alas. Sano ääneen, mitä ajattelet. Tunnustele asiaa. Punnitse vaihtoehtoja. Valitse niistä sopivin. Tee suunnitelma. Ja palkkaa valmentaja. Älä anna pelon estää rohkeutta tulemasta esiin. Koska me olemme täällä vaan kerran ja Juha Vuorisen sanoin ’elämän tarkoitus on olla sika onnellinen’.

Ihanaa viikkoa sinulle!

<3 Pauliina
Vastaa