Elämäsi tärkein ihmissuhde

Mikä on elämäsi tärkein ihmissuhde? Monesti tähän vastataan ’puoliso, äiti, isä, oma lapsi, ystävä’ jne. Nämä ovat tärkeitä, tarpeellisia ja arvokkaita vastauksia. Mutta tulevatko onni ja hyvinvointi ulkopuolelta? Muilla ihmisillä on tietenkin valtava vaikutus elämässämme, sitä ei käy kiistäminen. Voikohan kukaan meistä olla täydellisesti sellainen, ettei ympäristö millään tavalla vaikuttaisi ajatteluumme, tekemisiimme, valintoihimme.
Mutta, se elämäsi tärkein ihmissuhde? Ajattelen, että elämäsi tärkein ihmissuhde on suhde sinuun itseesi. Se on monta kerta myös se haastavin ja vaikein. Olet itse itsesi suurin jarru, moittija, armoton ääni kuiskimassa omalla olkapäälläsi. Suhde itseesi voi olla myös elämäsi paras ja antoisin ihmissuhde. Omaa mieltä harjoittamalla ja itselle oikealla tavalla käyttämällä, ihminen voi saavuttaa mitä vain eivätkä toisaalta ulkopuoliset odotukset tai luulot, ole rajoitteena.
On helppo hakea syytä ja syyllistä aina ulkopuolelta. On rankkaa katsoa peiliin ja todeta, että keskustelukumppani, jonka kanssa olisi syytä varata palaveri, katselee juuri nyt sieltä peilistä.
Sanotaan, että toisissa ihmisissä näkee itsensä. Kun jokin asia toisessa ärsyttää, se onkin ehkä juuri piirre tai ominaisuus, joka sinussa itsessäsikin on. Kun on itsensä kanssa sujut, hyväksyy itsensä, on myötätuntoinen ja sopivasti lempeä itselleen, näkee ympärillä olevat ihmiset eri tavalla. Hyväksyvämmin ja arvostavammin. Ei tarvitse purkaa omaa sisäistä pahaa oloa tai epätietoisuutta muihin tai yrittää muuttaa muita ihmisiä. Kun ns. pääsee väleihin itsensä kanssa, lakkaa kuin huomaamatta samalla seuraamasta niin tarkalla silmällä, mitä muut tekevät tai eivät tee.

Voit kokeilla seuraavaa lyhyttä harjoitusta keskustellaksesi itsesi kanssa.
Pysähdy hetkeksi, sulje silmät ja hengitä muutaman kerran syvään, keskittyen vain hengitykseen. Kysy sitten itseltäsi:
– Mitä ajattelen itsestäni juuri nyt?
– Mikä on minussa parasta?
– Mistä minä pidän?
– Mistä haluan luopua, jotta suhde itseeni muuttuisi enemmän hyvinvointiani tukevaksi?
– Mitä hyvää voin antaa, sanoa, sallia, itselleni tänään?

Voit kirjata vastaukset ylös. Mikäli haluat muutosta johonkin asiaan suhteessa itseesi, laadi toimintasuunnitelma tavoitteeseen pääsemiseksi. Mikä on ensimmäinen askel?

Olen huomannut, että sitä helposti vetää puoleensa senkaltaisia ihmisiä, miten itse itsesi näet. Jos aina ajattelet, että et ole ansainnut hyvää energiaa tuovia, tasapainoisia ihmissuhteita, elämääsi sujahtaa helpommin niitä henkilöitä, jotka eivät käytöksellään saa oloasi paremmaksi ja arvostetuksi. Kun ensin laitat suhteen itsesi kanssa kuntoon, arvostat itseäsi ja olet itsellesi myötätuntoinen, alkavat kanssaihmisesi kohdella sinua samalla tavalla. Kokeilepa. Ei se hetkessä tapahdu, ja voi vaatia paljonkin työtä itsesi kanssa, mutta lupaan että se on sen arvoista.

Ihanaa viikkoa sinulle!

<3 Pauliina

Vastaa