Intuitio

Miten teet päätöksiä? Mistä tiedät, onko tekemäsi päätös oikea vai väärä? Mihin perustat päätöksesi? Onko intuitio sinulle tuttu käsite?

Intuitiota voi kutsua myös ’sydämen ääneksi’. Monille meistä on tärkeää olla järkevä. Mikäli päätöstä tai valintaa ei pysty järjellä perustelemaan, ei sellaista valintaa kannata tehdä. Näin saatetaan ajatella. Järkisyyt ovat usein niitä aineellisia, näkyviä, konkreettisesti selitettäviä seikkoja. Intuitio mielletään jopa hömpäksi.

Sisäisen äänen kuuntelemista ja intuition lukemista pitää opetella, sillä se on saattanut hiljentyä ja hukkua järkisyiden ja ulkopuolisten odotusten alle. Eräs ihminen kertoi minulle, että hänellä on ollut intuitio aina, mutta hän ei ole tunnistanut sitä. Niinä hetkinä, kun järki on muodostanut päätökset, hän on toisinaan kokenut ’omituista tunnetta’ mutta sivuuttanut sen. Kunnes sittemmin oppi ymmärtämään, että se omituinen tunne onkin sisäinen ääni, joka ohjaa hänet aina oikeaan suuntaan.

Intuition mukaan eläminen ei ole aina helppoa, sitä en sano. Kulloisessakin elämäntilanteessa, meidän odotetaan käyttäytyvän tietyllä tavalla. Haluavan tiettyjä asioita. Elävän tietyllä tavalla. Tekevän tietynlaisia valintoja. Eikä intuition kuunteleminen tarkoita sitä, että ihminen käyttäytyy vailla järkeä, eläen järjettömästi ja haahuilevan asiasta, paikasta ja tilanteesta toiseen. Päinvastoin – intuitioon perustuvat valinnat muodostavat ihmiselle hyvinkin ehjän polun, jossa on helpompi elää ja hengittää, myös vaikeina hetkinä. Intuitio on se, joka antaa sinulle oikean vastauksen niihin järjellä valittuihin vaihtoehtoihin. Mitä ajattelet tästä: mikäli toinen ihminen ei hyväksy päätöstäsi, jonka olet tehnyt sydämen ääntäsi kuunnellen ja olet tällöin onnellinen, ei tuo ihminen pidä sinun onneasi riittävän tärkeänä. Haluatko silloin sellaista ihmistä elämääsi? Mitä intuitiosi sanoisi tähän?

Kysymys, ’onko tekemäsi päätös oikea vai väärä’. Kun tekee päätökset ja valinnat lopulta sydämensä ääntä, intuitiota kuunnellen, niin sellaiset päätökset ovat oikeita. Sillä jokainen kyllä sisimmässään tietää, mikä on itselle oikein ja parasta. Päätöksiä ja valintoja, joita pohtii vielä vuosien päästä ’teinkö oikean valinnan, olisiko pitänyt valita toisin’ ovat perustuneet järkeen. Silloin ei ole todella uskaltanut kuunnella intuitiotaan ja tehdä valintaa sisäisen äänensä mukaisesti.

Intuition kuuntelemiseen liittyy luottamus. Luottamus elämään siksi, että uskaltaa välillä antautua sisäisen äänen vietäväksi, sillä intuitio vaatii esiin tullakseen aikaa ja hiljaisuutta. Itsensä kuuntelemista ja tuntemista. Ei välttämättä konkreettista ympäristön hiljaisuutta, vaan ihmisen sisällä olevaa hiljaisuutta ja rauhaa. Uskallusta pysähtyä ongelman äärelle ja punnita vaihtoehtoja. Sisäisen äänen viestin tunnistamista voi helpottaa siihen monella liittyvä kehollinen kokemus. Kuulee puhuttavan ’painavasta’ tai ’puristavasta’ tunteesta rintakehällä, hartioilla, vatsassa. Ja kun kuuntelee sisäistä ääntään ja antaa intuition muodostaa päätös, voi kehollinen tuntemus olla vaikka ’henki kulkee vapaasti’ tai ’keveä olo’. Voi myös olla tunne, että aivan kuin joku puhuisi hiljaa. Intuitiota kuvaillaan myös ’sen vaan tietää mitä pitää tehdä’ tai tiesin sisimmässäni, mitä haluan tehdä’.

Intuitiota voi harjoittaa. Yksinkertainen mutta oivalluttava harjoitus on esimerkiksi tällainen:

Ota kynä ja paperia ja asetu johonkin rauhalliseen paikkaan. Sulje silmät, hengitä rauhallisesti. Anna mieleesi nousta asia, johon kaipaat vastausta. Ongelma, jonka haluaisit ratkaista. Keskity tuohon asiaan kaikella huomiollasi. Hengitä muutaman kerran syvään sisään ja ulos. Avaa sitten silmäsi. Ala kirjoittaa kaikkea sitä, mitä mieleesi nousi em. asiasta tai ongelmasta. Kirjoita n. 10 minuuttia analysoimatta tai arvostelematta lainkaan kirjoittamaasi. Aluksi tekstin tuottaminen voi olla väkinäistä, mutta jatka silti. Voit kirjoittaa pidempäänkin. Kun aika on kulunut, lue kirjoituksesi. Intuitiosi on saattanut kertoa sinulle vastauksen kirjoittaessasi. Mitä tapahtui? Eroaako intuitiosi vastaus siitä, minkä vastauksen järkesi antaisi? Miltä se tuntuu?

<3 Pauliina