Millaista sinun sisäinen puheesi on?

Ystäväsi kertoo sinulle haaveestaan, jonka haluaisi saavuttaa. Muutoksesta, jonka haluaisi tehdä. Asiasta, jota haluaisi kokeilla. Mitä sanot ystävälle? Todennäköisesti kannustat. Ehkä tsemppaat. Autat löytämään keinoja tavoitteeseen pääsemiseksi. Nostat esille ystävän vahvuuksia ja ominaisuuksia, jotka auttavat muutoksessa. Lupaat olla tukena ja auttaa missä voit. Mietitte yhdessä, miten aloittaa. Et keskity siihen, mikä voisi mennä pieleen tai miksi ystäväsi ei kannattaisi ryhtyä edistämään aikomaansa asiaa.

Mietit haavetta, jonka haluaisit saavuttaa. Muutosta, jonka haluaisit tehdä. Asiaa, jota haluaisit kokeilla. Mitä sanot itsellesi? Millä sanoilla sisäinen äänesi sinulle puhuu? Kannustavasti? Tsemppaavasti? Listaatko mielessäsi omia vahvuuksiasi ja ominaisuuksiasi, jotka auttavat sinua muutoksessa? Mietitkö, että olet ansainnut muutoksen ja sitä kautta tyytyväisyyden ja onnellisuuden elämässäsi, joka lisääntyy haaveen toteutumisen myötä?
Vai puhutko itsellesi alentavasti, mollaat, haukut, painat alas, naurat halveksivasti typerille haaveillesi?

Se, miten puhumme itsellemme, millainen sävy sisäisellä äänellämme on, vaikuttaa haluttuun lopputulokseen jopa enemmän kuin ympäristön tuki ja se, mitä muut meille sanovat.
Jos sisäinen puhe on negatiivinen ja ei-kannustava, teet jo siinä vaiheessa tietämättäsi valinnan epäonnistua.
’Haluaisin aloittaa joogan, mutten kuitenkaan ole tarpeeksi notkea’. Tuossa päätät olla kankea, ja olla menemättä ensimmäisellekään joogatunnille, voidaksesi alkaa harjoitella sitä säännöllisesti tullaksesi notkeammaksi.
’Haluaisin löytää uuden työn, mutta en kuitenkaan olisi hyvä missään muussa kuin nykyisessä työssäni’. Rajaat mahdollisuutesi oppia ja kehittyä, jo ennen kuin edes kartoitat mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja.
Omaa tapaa puhua itselle kannattaa huomioida ja muokata positiiviseksi ja kannustavaksi, sillä kaiken ympärilläsi olevan seuran voit vaihtaa. Omaa itseäsi et voi. Sen sijaan voit alkaa kohdella itseäsi ystävällisesti ja kannustavasti.
Kannustava ja ystävällinen sisäinen puhe on eri asia kuin nostaa itsensä muiden yläpuolelle. On tärkeää tunnistaa omat vahvuudet ja kehityskohteet, mutta jokaisen heikkouden vastapainoksi voi jokainen löytää positiivista itsestään ja sanoa jotain kannustavaa itselleen.
Oman sisäisen puheen muuttaminen kannustavaksi alkaa pikku hiljaa vaikuttaa ja näkyä siten, että elämäsi alkaa muuttua. Kun uskot itseesi, muutkin huomaavat sen ja alkavat arvostaa sinua. Ensin positiivinen sisäinen puheesi voi alkaa näkyä pienissä arkisissa asioissa ja esimerkiksi tunnetilassasi. Huomaat olevasi paremmalla tuulella, onnistuvasi asioissa aiempaa paremmin ja arjen muuttuvan vähän jouhevammaksi.
Parhaimmillaan myönteinen ja kannustava sisäinen puhe johtaa isoihin, haaveilemiisi elämänmuutoksiin, asioiden saavuttamiseen ja haaveiden toteutumiseen.

Sen selittämiseen, miksi juuri sinä et voi, et osaa, et onnistu, et voi, et pysty, menee kovin paljon energiaa. Kun alat puhua itsellesi arvostavasti, kauniisti ja kunnioittavasti, vapautuu valtava määrä aikaa ja energiaa konkreettiseen tekemiseen unelmien eteen.
Konkreettinen unelma voi olla vaikkapa oman itsen arvostaminen. Katkaisemalla negatiivinen sisäinen puhe, tuo unelma voi alkaa toteutua kuin itsestään.


Olet itsesi suurin jarru, isoin vihollinen, pahin mollaaja. Mutta voit olla itsesi paras ystävä, arvostavin kaveri ja paras tsemppaaja. Miten sinä puhut itsellesi?

<3 Pauliina

Vastaa