Unelmien työpäivä

Tänään vietetään valtakunnallista Unelmien työpäivää.
Unelmientyopaiva.fi– sivustolla julkaistun twiitin mukaan yhtenä päivän aiheista on jaksaminen. ’Kiireisessä ja koronan etätyöeristykseen tuuppaamassa asiantuntijatyössä työntekijä jää helposti yksin suurenevan taakkansa kanssa.

Olen viime aikoina pohtinut työelämää, työtä ja elämää, erityisen paljon. Se johtuu siitä, että viimeisen kahden vuoden aikana oma työelämäni on muuttunut aika radikaalisti. Ensin oli ihmeellinen opintovapaavuosi. Viimeinkin niin paljon aikaa muullekin kuin työlle. Opinnot inspiroivat, samoin seura koulussa. Jokainen oli opiskelemassa ja oppimassa omasta vapaasta tahdostaan.
Tätä vuotta on värittänyt paitsi meitä kaikkia koskettava korona ja sen tuomat muutokset, joista moniin meillä itsellämme ei ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa. On pitänyt sopeutua. Tätä vuotta on lisäksi värittänyt oman työni muuttuminen yrittäjyydeksi. Koko työn tekemisen lähtökohta on muuttunut. Ennen oli ’pakko’ koska oli vieraalla töissä. Nykyään katselen peiliin, jos asiat eivät hoidu. Suhtautuu tekemiseen eri tavalla. Ei ole esimiestä, jolle kertoa kehitysehdotuksia. Tuoda esiin epäkohtia. Työkavereita, joiden kanssa nauraa kahvitauolla. Joiden kanssa pallotella ajatuksia, miten projekti menisi eteenpäin kohti asiakkaan toivomaa lopputulosta.

Mutta millainen se unelmien työpäivä sitten oikein on? Miksi meidän jokaisen jaksaminen on niin tapetilla nykyään? Miksi vastakkainasettelu työn ja elämän välillä on olemassa ja niin suurena? Työn ei ainakaan pitäisi olla mikään irrallinen osa elämää. Että elämä alkaa kun työ loppuu. Työn pitäisi olla tekijänsä mukaista ja näköistä. Työn nimi on työ siksi, että se ei ole huvia. Huvi on eri asia. Mutta ei työ tarkoita myöskään kärsimystä, pahaa mieltä ja oloa, näköalattomuutta, vihaa, jatkuvaa kuormittumista, väsymystä.

Unelmien työpäivä on jotain sellaista, jossa ajankulu unohtuu. Jossa asia etenee jouhevasti. Jossa ajatus virtaa vapaasti. Ilmapiiri on rento, suotuisa ja luova. Jossa kaikki puhaltavat yhteen ääneen. Titteleistä riippumatta voitaisiin tehdä työtä yhteisen edun nimissä, kohti yhteistä päämäärää. Työpaikalla olisi luottamuksen ja vuorovaikutuksen henki ja vapaus olla oma itsensä sekä tuoda omat ajatukset esiin. Kaikinpuolinen arvostus. Unelmien työpäivän päätteeksi ei raahaudu viimeisillä voimilla kotiin, lysähdä sohvalle odottamaan seuraavaa työpäivää jo ajatuksesta valmiiksi uupuneena.

Unelmien työpäivän lisäksi elämässä jaksaisi muutakin. Haluaisi muutakin. Onnistuisi muuallakin. Tulisi nähdyksi ja kuulluksi muuallakin. Työ vie energiaa, mutta myös antaa sitä.

Huolehditaan jaksamisesta. Unelmien työpäiviä on oikeasti olemassa.
Matkalla sinun unelmiesi työpäivään, perus mukavakin työpäivä on välillä se
riittävän hyvä juttu.

<3 Pauliina

Vastaa